Siste oppdatering:
26. november 2006
Kongsberg Spel og Dansarlag
Hjemmesiden til ''Landslaget for spelemenn''
CD-utgivelser:
Øystein Ellefsen
Anne S. Haugan
Svein Westad:
Erru gær'n gut !
Calmar:
Konsertplakat
Bakgrunn
Glück auf
Anne Svånaug Haugan, Scordatura
Anne S. Haugan: ''Scordatura'' - Slåtter fra Tinn

Anne S. Haugan, født 1956 i Tinn i Telemark, ble tidlig fortrolig med felemusikken. Som i de fleste hjem i Tinn var det slåttetradisjoner i slekta. Høsten 1972 fikk Jon Stuvøy satt i gang et omfattende prosjekt med hardingfeleopplæring i Telemark. I Tinn ble Gunnar Dahle (1902-1988) ansatt som lærer. Annes mor fant fram den gamle fela etter ektemannen og meldte datteren på kurs. I dag er ikke bare Anne selv, men mange er takknemlige for handlingskraften til Annes mor.

Hun er amanuensis i musikk v/Høgskolen i Telemark. Hun tok hovedfag i musikk i 1986 ved Universitet i Oslo og hadde Gunnar Dahle som lærer. Da var hun den første i landet med hardingfele som hovedinstrument. Hun spiller hardingfele og kveder, og danser springar, gangar og runddanser.

Da hun flyttet til Kongsberg i 1990, ble hun snart medlem i laget. Siden den gang har hun bidratt på mange fronter. Med solide evner, kunnskaper og ferdigheter i musikk, pedagogikk og dramaturgi, har hun gitt gode bidrag til kulturlivet på Kongsberg generelt, og er en bærebjelke for folkemusikken spesielt. Som instruktør driver hun opplæring for barn og ungdom i spill på hardingfele. Sammen med venner tilknyttet Laget har hun deltatt i gruppa SJAVE. Sitt multitalent viste hun til gangs i arbeidet med prosjektene M. Calmar, en historiegranskning som hadde sitt utspring i et tidligere prosjekt ''Glück auf''. Og nå er hun igang med å samle stoff og dokumentere Numedalstradisjonen.

Utgitt på Etnisk Musikklubb sin hjemmeside

Lytteprøver: (mp3-filer)
Kivlemøyspringar 2,4 MB
Signe Lita 2,8 MB
Takkestev 1,0 MB

Scordatura
Gunnar Dahle (1902-1988)
Anne S. Haugan, Scordatura, slåtter fra Tinn

Anne er leder og instruktør for spillgruppa på hardingfele. Og blandt danserne er hun godt likt med sitt tydelige og taktfaste dansespill. Når Anne spiller til dans, har undertegnede i salige stunder på dansedulvet fått god kontakt med både underjordiske og overnaturlige krefter, som jeg gestalter på de merkeligste vis! Det er derfor med stor glede jeg lytter til Annes CD. Den er spilt og utført med den grundighet hun er kjent for. Hun har valgt å spille slåtter bl.a. etter Håvard Gibøen, Knut Dahle, Halvor Flatland, Lars Fykerud, og alle sammen lært av Gunnar Dahle. Han spilte ikke bare springar og gangar. Han komponerte og spilte valser og annet. På CDen har Anne tatt med noen eksempler på det. Nok et bevis på det mangfoldet hun fikk i gave fra Gunnar Dahle. CDen har hun så enkelt kalt "Slåtter fra Tinn", men den oppleves også som Annes hyllest i dyp takknemlighet til Gunnar Dahle, sin læremester.

Noen kutt er samspill med Svein Westad på munnharpe/langeleik/fløyte, og noen er vokal folkemusikk. Kvedaren Anne kommer med urette ofte i skyggen av spelekvinna Anne. Når Laget med dansere og spelemenn deltok sammen med Bygdelagskoret med konsert/dans i Kongsberg kirke, bidro Anne også med kveding. For meg ble hun da ikke bare spelekvinna Anne, men også kvedaren Anne; og jeg spurte henne: ''Hvorfor i all verden stiller ikke du opp på Landkappleiken i kveding?'' Kjøper du CDen forstår du hvorfor spørsmålet ble stilt . . . .

Tekst: Egil Nordem

 
Web: Egil Nordem

Kongsberg Spel og Dansarlag
(Sjermoppløsning: 800 x 600, Ms IE > 4.0)